21 Ocak 2013 Pazartesi

Bir devin Sonumu Geliyor ?



 Appel'ın CEO`su Steve Jobs artık Flash devrinin geçtiğini söyledi !
Bu habere bir çok kişi farklı tepkilerde bulundu , Hatta Habertürk " kedi ulaşamadığı ciğere " başlıklı bir haber bile yayınladı.

Şimdi Flash in yok olma nedenlerini inceleyelim.

  1. Ek program gerektirir: Flash öncelikle bilgisayarlarda ‘player’ olmadan çalışmayan bir içeriktir. Yani yüklemeniz ve ara sıra güncellemeniz gerekir.
  2. SEO için yararsızdır: Flash google başta olmak üzere tüm arama motorları tarafından içeriği okunamayan indekslenemeyen bir içeriktir. Yani tamamı flash olan siteler arama motorlarında varlık gösteremezler, bulunamazlar.
  3. Açık kaynak değildir: Flash hem grafiği, hem içeriği ve kodlamayı tek dosya içerisinde barındırır. Bu parçalardan birini değiştirmek için kaynak dosyaya ihtiyaç duyarsınız. Flash programına ihtiyaç duyarsınız.
  4. Sürüm meselesi önemlidir: Son olarak flash dosyası sonuçta bir ‘dosya’ olduğundan, sürüm meselesi devreye girdiğinde, elinizdeki flash yazılımının da sürümünün güncel olması gerekir ki, yeni flash dosyaları açabilesiniz.
  5. Flash üretmenin maliyeti yüksektir: Adobe firması, web tasarım konusunda efsane denebilecek ürünlere sahip. Flash da bunlardan biri. Ancak 2-3 yılda bir webmaster suite gibi ürünleri almanız için esaslı para ödemeniz gerekiyor.
  6. Alternatifler çoğalıyor: Flash kadar olmasa da javascript kütüphaneleri ve plugin’ler sayesinde flash benzeri işlemlerin çoğunu üstelik ek bir program gerektirmeden yapmak mümkün oluyor. Ayrıca JavaFX, Silverlight gibi ek kurulum gerektiren yeni çözümler de sahnede yerini almaya başladı bile.
  7. Hala öğrenilmesi zor: Uzman flash tasarımcıları belki bu dediğime katılmaz ancak yeni başlayanlar için kolay başlangıç yapmak oldukça zor. Hele maliyet konusunu da tekrar söyleyecek olursak yeni başlayan webmasterlar için iştah kalmıyor diyebiliriz.
  8. Akıllı Telefonlar :  Akıllı telefonların yaygınlığı arttıkça Adobe firması Flash i android sistemi ile ilişkilendirdi ve programı bu yönde geliştirme kararı aldı.
 Ayrıca çoğu flash tasarımlı web siteleri Tablet Bilgisayarlardan sonra artık browserlarda da görüntü kaybınya yol açmakta.  Sadece bu sebep dahi flashın yok olmasına yetiyor. Dolayısıyla hali hazırda yayında olan Flashlı web siteleri gün geçtikçe ziyaretçi hitini düşürecek haliylede temsil ettiği kurum ve kuruluşlara büyük kayıplar yaşatacaktır. 

Yazar :  S.Ender ÖZAYDIN
 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için Teşekkür ederiz | endertasarım hizmetleri ®